Властивості елементів

Цей розділ присвячений властивостям елементів, сполук тощо.

АЗОТ (Nitrogen) грає першорядну роль у посиленні процесів зростання, в підвищенні врожайності сільськогосподарських культур. Входить до складу білків, нуклеїнових кислот, хлорофілу, алколоїдів, фосфатидів ті інших. В умовах гострої нестачі азоту різко знижується урожайність, проте його надлишок і незбалансованість з іншими елементами живлення призводить до утворення в рослинах нітратів, нітритів та інших шкідливих речовин, погіршує якість продукції, знижує стійкість до грибкових захворювань, пошкоджень шкідниками. При надлишку азоту затримується плодоношення і втрачається ранній урожай. Рослини гірше засвоюють азот в холодну погоду і на кислих ґрунтах  та, в яких міститься велика кількість залишків не бобових культур і тирси.

Азотне голодування характеризується зміною зеленого забарвлення листя в блідо-зелену, потім у жовтувату і буру через слабке утворення хлорофілу. Розмір листя зменшується. Листки стають дрібними, вузькими, розташованими під гострим кутом до стебла або гілки. Ослаблене кущіння у злаків і розгалуження у інших рослин. Число плодів, насіння і зерен різко зменшується.

Азот у складі добрив може бути в таких формах:

Аміачна (NH4) форма. Добре зв’язується з ґрунтом, вільно засвоюється рослиною, в т. ч. за низьких температур. Аміачна форма сприяє росту кореневої системи, кущінню, кращому засвоєнню фосфору, сірки, бору та ін. Добре засвоюється на лужних ґрунтах. Бажано загортати в ґрунт. Найкраща форма азоту для передпосівного внесення.

Нітратна (NO3) форма. Найкраща форма азоту для підживлень, її слід застосовувати у тих фазах вегетації, коли відбувається інтенсивний ріст рослин. Не затримується ґрунтом і легко вимивається у глибші шари, краще працює при вищих температурах. Добре засвоюється на кислих ґрунтах. Нітратна форма азоту позитивно впливає на засвоєння калію, магнію і кальцію. Є дані, що 3 мм опадів вимивають нітрати на 1 см вглиб, тобто якщо за місяць випало 60 мм дощу, нітрати перемістяться на 20 см глибше.  Немає потреби загортати в ґрунт.

Нітратно-аміачна (NO3 ,NH4) форма. Найбільш універсальна форма азотних добрив для передпосівного внесення та підживлення.

Амідна (NH2) форма. Форма азоту пролонгованої дії. У ґрунті повинна розкластися спочатку до аміачної форми, а пізніше до нітратної. Засвоюється рослинами повільніше, ніж нітратна і аміачна. Чим вища температура, тим швидше працює амідна форма азоту. Позитивно впливає на зменшення акумуляції нітратів у рослині. Обов’язково загортати в ґрунт.

При внесенні високих норм азоту збільшується потреба рослин у молібдені, міді, борі, кобальті.

КАЛІЙ (Potassium)  покращує хід обміну речовин підвищує життєстійкість рослин. У найбільшій кількості споживається овочевими культурами, причому різні овочеві культури споживають неоднакову кількість калію. При нормальному калійному живленні клітини рослин краще утримують воду, підвищується стійкість до посухи. Катіони калію підвищують дисперсність біоколоідов, посилюють гідратацію колоїдів протоплазми та обміну речовин, підсилюють утворення цукрів у листках. Калій сприяє засвоєнню азоту і утворення білків при аміачному харчуванні рослин. Підвищує холодостійкість і стійкість рослин до хвороб, підвищує накопичення цукрів коренеплодах, крохмала в бульбах картоплі. Недолік калію частіше виявляється на торф’яних, заплавних ґрунтах, на піщаних і субпіщаних ґрунтах. Зниження рівня калійного живлення веде до зниження стійкості до вилягання у злаків, до несприятливого співвідношенню між листям і корінням у коренеплодів, стійкості рослин до грибкових захворювань. Різкий недолік калію є причиною появи на листях бурих плям, утворення листя неправильної форми. Брак калію частіше проявляється у присутності великої кількості аміачного азоту і у рослин з високою чуйністю на калій (картопля, буряк, конюшина, льон, овочі, тютюн). Характерна ознака нестачі калію – крайовий опік листя, їх млявість і звисання, неміцність і вилягання рослин, порушення цвітіння і плодоношення. Ознаки нестачі калію з’являються не тільки при критично низькому вмісті його в ґрунті, але і при порушенні співвідношення поживних речовин, при надлишку азоту, вапнуванні, зниження або підвищення вологості ґрунту. Ознаки калійного голодування різкіше проявляються в суху і жарку погоду.

ФОСФОР (Phosphorus), як азот (N) і калій (K), входить до складу різних з’єднань рослин і бере участь у життєво важливих процесах відіграє важливу роль в нормальному розвитку рослини. Фосфор у рослинному організмі входить до складу білків, нуклеїнових кислот, фосфоліпідів, фосфорних ефірів цукрів, вітамінів, сприяє рівномірній появі сходів, активізує ріст кореневої системи та закладання генеративних органів, прискорює дозрівання, підвищує холодостійкість та зимостійкість озимих культур. У вуглеводному обміні обумовлює позитивний вплив фосфорних добрив на накопичення цукру в цукрових буряках, крохмалю в бульбах картоплі і т.д. Фосфор відіграє також важливу роль в обміні азотистих речовин у рослині. Відновлення нітратів до аміаку, утворення амінокислот, їх дезамінування і переамінування відбуваються за участю фосфору. Джерелом фосфору для рослин є фосфати грунту, головним чином фосфат кальцію Са3(РО4)2, але в більшості грунтів фосфат кальцію обмежений. Так як цей фосфат практично нерозчинний в воді, це ускладнює його отримання рослинами. Тому внесення в грунт фосфорних добрив (розчинних фосфатів), має надзвичайно велике значення для підвищення врожаю сільськогосподарських культур. Фосфорні добрива не так небезпечні для рослин навіть при дуже високих нормах внесення (на відміну від азотних), оскільки не підвищують концентрації грунтового розчину. Проте і для них потрібно дотримуватися певних норм внесення, залежних від родючості грунту і видів вживаних добрив. Загальні ознаки нестачі фосфору є темно-зелені до синьо-зеленого бронзовим відтінком забарвлення листків, які стають дрібними та вузькими, гальмується ріст та дозрівання урожаю у овочеві рослини припиняють зростання, листя і молоді стебла набувають кольору від темно-зеленого до синій-зеленого; у плодових – стебла і окреме листя стають сизо-рожевими або набувають коричнево-зеленого забарвлення.